Zadovoljni prinosom, malinari čekaju cenu

Proizvođači maline iz Štrpca su ove godine bili svedoci jakih nepogoda koje su ozbiljno pretile da unište malinjake i znatno smanje prinos u odnosu na prethodne godine. Ipak, i pored ovih prolećnih nepogoda malinari su zadovoljni prinosm, koji je nešto manji od prošle godine. ,,Ove godine smo imali nekih 20% manje prinosa u odnosu na prošlu godinu, ali smo na kraju zadovoljni, s obzirom kakve su nas vremenske nepogode zadesile u ranu proleće. Aprilski sneg, pa onda i veliki grad učinili su da vegetacija dosta kasni, ali što je najgore, polomili su grane malina koje su već bile u cvatu. Mislili smo da će ova godina biti jako loša, da neće biti prinosa i da nam je celokupan rad bio uzaludan. Sada, kada pogledamo unazad, mogu reći da smo dobro prošli“, navodi Stojadin Bogajčević iz Sevca, kod Štrpca, jedan od prvih malinara u ovoj opštini.

DSC_0048Prinos maline, međutim, nije jedini problem sa kojim se malinari suočavaju u ovoj godina. Kako Stojadin navodi, otkupna cena je sada najveći problem. ,,Sa prinosom smo dobro prošli, ali još uvek ne znamo koja će biti otkupna cena. U proleće smo se sa otkupljivačima dogovorili da će cena biti identična sa cenom iz Arilja, međutim došlo je do neslaganja. Naime, u Arilju je cena 250 dinara po kilogramu što je najviše u poslednjih nekoliko godina. To ne odgovara našem otkupljivaču i on bi da nam da 1.80 evra po kilogramu, koliko je bilo i prošle godine. Došlo je do sukoba interesa, pa još uvek ne znamo šta će biti na kraju. Kako nemamo svoj sindikat, odnosno udruženje, moraćemo sami da rešavamo problem. Iskreno se nadam da će se naći neko rešenje koje će zadovoljiti obe strane. Jedno je sigurno, sa ovom cenom nadomestili bismo umanjeni prinos i samim tim došli do zarade od prošle godine“, ističe Stojadin, uz nagoveštaj da i pored problema sa kojima se suočavaju malinari ipak planira da proširi svoj zasad, jer je zarada, kako sam tvrdi, veoma dobra.

“Došlo je do sukoba interesa, pa još uvek ne znamo šta će biti na kraju. Kako nemamo svoj sindikat, odnosno udruženje, moraćemo sami da rešavamo problem.”

Šarplaninska malina je u ovom kraju naglo počela da se gaji pre desetak godina i ozbiljno „preti“ da postane glavno zanimanje u opštini Štrpce. Proizvodnjom maline se ovde bavi skoro svako domaćinstvo, a pod zasadima je preko polovina obradivog zemljišta. Malina ubrzano postaje glavni brend ovog kraja uz šarski sir i med.

– Ljubomir Stanković

DSC_0029