REKORDAN PRINOS ŽITA U KOSOVSKOM POMORAVLJU

Rod pšenice ove godine u opštini Parteš i pored olujnog nevremena i grada kada je led potukao žito na mnogim njivama pre same žetve, veći je od višegodišnjeg proseka. Na pojedinim parcelama, sakupljeno je i do sedam tona po hektaru, što je duplo više nego ranijih godina.

„U tri sela naše opštine: Partreš, Pasjane i Donja Budriga, ove godine poljoprivrednici su zasejali strna žita na površini od preko 510 hektara. Žito je odličnog kvaliteta, a uslovi u kojima se žetva odvila bili su više nego zadovoljavajući” rekao je direktor opštinskog Departmana za poljoprivredu, šumarstvo i ruralni razvoj Zvonko Bujić.

Međutim, pšenica nije jednako rodila na svim njivama u ovom delu Kosovskog Pomoravlja.

Jedan od oštećenih poljoprivrednika Dragan Ničić je na svojih 40 ari našao samo 13 džakova žita ili 700 kilogama.

„Kako stvari stoje, ne verujem da ćemo dobiti naknadu zbog elementarne nepogode koja nas je zadesila 1.jula, jer ni ranije nismo dobijali nikakvu pomoć“, kaže Ničić.

„U opštini Klokot pšenicom je zasejano oko 400 hektara i prinosi su ove godine bili odlični. Na nekim mestima rodilo je preko sedam tona po hektaru, što je mnogo više nego ranijih godina kada su se prinosi kretali od 3,5 do četiri tone po hektaru“, kaže direktor opštinskog departmana za poljoprivredu i šumarstvo Svetozar Nasković.

Zadovoljan je i ratar Vlasta Bogdanović koji kaže da je ova godina bila najbolja od kada se bavi poljoprevredom i da kod pojedinih domaćina može da se nađe više od 120 džakova žita po hektaru.

Zetva Pasjane 1

I pored nevremena koje je prošlog meseca zadesilo poljoprivrednike u Kosovskom Pomoravlju, ratari su i više nego zadovoljni jer je žita više nego ikad.

– Maja Živković