Padao grad veličine oraha

Olujno nevreme praćeno gradom i kišom pogodilo je u petak, 02. Jula, oko 18 časova Donju Budrigu, deo Parteša, Pasjana, Velikince i okolna sela, koja se nalaze nadomak Gnjilana i naneo veliku štetu. Grad veličine oraha koji je padao oko 45 minuta najviše štete je naneo poljoprivrednicima u selu Donja Budriga. Stabiljke kukuruza su polegle, klas je gotovo uništen. Kako kažu poljoprivrednici u kritičnom stanju se nalazi i pšenica, tako da će ove godine prinos biti prepolovljen. Što se povrtarskih kultura tiče, paprika, paradajz i krastavac samo što su povrtare obradovale zdravim plodovima koji su strpljivo čekali prvu berbu, međutim grad je sve uništio. Domaćin Radomir Živković iz Donje Budruge kaže, da orijentaciono štetu procenjuje na najmanje 10 hiljada evra.

13563715_10206828311933792_403359638_n

Živkovići poseduju parcelu od oko 80 ari, od kojih je 25 pod plastenicima. Sve povrtarske biljke koje su bile na otvorenom potpuno su uništene. One koje su bile ispod plastenika, a koje je oluja odnela takođe su uništene. Osim prodaje svežeg povrća dovedena je u pitanje i proizvodnja ajvara kojom se ova porodica bavi. Živković kaže da njegova porodica prevashodno živi od poljoprivrede. Ni u okolnim dvorištima situacija nije bolja. Uništene jabuke, grožđe, maline, cveće kao pokošeno.

U domaćinstvu Gradimira Živkovća iz Donje Budrige, identična slika. “Paprika bi za najamanje dve nedelje bila spremna za prvu berbu. Mukotrpni rad i ulaganje preko cele godine uništeno je za pola sata”, kaže Gradimir pokazujući uništene plodove paprike. Pored paprike najviše je stradao kukuruz, a ovogodišnji prinos pšenice biće umamnjen za najmanje 30% , istakao je Gradimir. Gazdinstvo porodice Živić, takođe je pretrpelo štetu. “Paprika koju smo zasadili na otvorenom, gotovo je sve uništena, zasadi malina pokošeni. Na svu sreću uspeli smo da spasimo plastenike”, kaže Nataša Živić sa tugom u očima.

“Paprika bi za najamanje dve nedelje bila spremna za prvu berbu. Mukotrpni rad i ulaganje preko cele godine uništeno je za pola sata”

Protivgradna odbrana nije delovala, jer i postoji od 1999. godine. Ni jedna vlast od tada do danas o tome nije razmišljala. Evo prilike. Jer, neverovatno je da u 21. veku nema mogućnosti ni da se pokuša brorba sa gradonosnim oblacima i spreče štete koje grad može da izazove.

– Maja Živković