Julske padavine uništile useve u opštini Parteš

Veliko nevreme sa gradom i olujnim vetrom koje je pogodilo u petak 01. jula sela u opštini Parteš – Pasjane nanelo je ogromnu štetu poljoprivrednicima. Direktor odeljenja za poljoprivredu i šumarstvo u opštini Parteš – Pasjane Zvonko Bujić, rekao je da se finansijskoj pomoći od Ministarstva poljoprivrede Kosova povrtari i ratari čija su imanja i rod stradali, eventualno mogu nadati krajem godine.
“Opšta procena je da je na oko 250 hektara uništeno oko 30-40% pšenice, kukuruz je pretrpeo štetu od 70-80%, dok je šteta na povrtarskim kulturama procenjena na 80%”, rekao je za Puls direktor poljoprivrede i šumarstva u opštini Parteš-Pasjane.

Grad Budriga 2
Opština se odmah obratila Ministarstvu poljoprivrede Kosova kako bi dobila finansijsku podršku za prevazilaženje nastale štete. Međutim, ni u Ministarstvu, kao ni u opštini, nemaju fond za ovakve slučajeve.
“Rečeno nam je da postoje nenamenska sredstva sa drugih razdela koja pri kraju godine mogu da ostanu neraspoređena i kao takva koriste se i za ovakve slučajeve. Kao opština, u obavezi smo da im uputimo zahtev sa procenom štete i navedenom površinom na kojoj je nastala, pa će, kako nam je rečeno, oni na osnovu toga formirati komisiju koja će, prema mogućnostima, odrediti sredstva za tu namenu. U slučaju pozitivnog odgovora, ratari i povrtari se pomoći od strane Ministarstva poljoprivrede mogu nadati krajem godine”, kaže Bujić.
On podseća da je protivgradna odbrana funkcionisala do 1999. godine. Ovo što se, nažalost, desilo je dobra osnova da se na dnevni red ponovo stavi formiranje protivgradne službe.
Prema Bujićevim rečima opština nema tu nadležnost, već je to ingerencija Ministarstva poljoprivrede, odnosno Vlade Kosova. Opštine samo združeno mogu da podnesu zahtev da se ova tema stavi na dnevni red nadležnih institucija.
– Maja Zivković