Iz Leposavića na tržište EU – „As Promet“ primer uspešnog preduzeća

„As Promet“ iz Leposavića, u vlasništvu Ivana Vukojičića, za sada je jedino preduzeće u ovom kraju čije su osnovane delatnosti otkup, prerada i izvoz šumskog voća i poljoprivrednih proizvoda.
Najveći deo proizvoda iz hladnjače „As Prometa“ u Leposaviću, odlazi na tržite Evropske Unije, oko 80%, dok se ostatak proda u centralnoj Srbiji.
„Ispunjavamo uslove HASAP i ISO 2001. standarda, tako da nam to otvara vrata za izvoz u EU“, kaže Vukojičić.
U hladnjači je uposleno 5 radnika koji rade na otkupu, skladištenju i preradi voća i ostalih šumskih proizvoda. Trenutno se otkupljuju pečurke: vrganj, po ceni od 2 evra po kilogramu, dok je lisičarka nešto skuplja i njena otkupna cena se kreće od 3 do 3,50 evra za kilogram.DSC_0232
Ovogodišnjom otkupnom cenom pečuraka zadovoljni su i berači i otkupljivljči.
„Avgust je mesec za vrganj i lisičarku, priča Radovan Barać, koji je u hladnjaču doneo pun gepek vrganja za otkup.
„Ovaj su sakupili seljaci, tu u okolini, u hrastovoj i grabovoj šumi, a ima i berača koji odu gore u planine pa sakupljaju u jelovoj šumi, ta pečurka je bela i dobrog je kvaliteta“, kaže Radovan.
U „As Prometu“ otkupljuju sve pečurke, one lošijeg kvaliteta se usitnjuju i suše, dok se ostale sortiraju u skladištu i zamrzavaju. DSC_0240
Hladnjača je kapaciteta od 100 tona, saznajemo od vlasnika Ivana Vukojičića koji već planira proširenje iste.
„Planiram da proširim objekat i uvećam kapacitete za još 200 tona.  To će za jedno vreme biti dovoljno“, priča Vukojičić.

Otkupne cene u evrima:
Vrganj: 2.00 evra / kg
Lisičarka: 3.00 -3,50 evra / kg
Šljiva: 0,13 evra / kg
Malina: 1,80 evra / kg

Po završetku sezone pečuraka, na red dolazi otkup kasnijih sorti maline. Otkuljuje se i kupina, borovnica, šipurak, šljiva i jabuka. Vukojičić kaže da njegov moto glasi: „Dajte ljudima da sade što više, kad ima od koga da se kupi, biće i otkupa i proizvodnje“
Lanac proizvodnje i otkupa, u kome će svi biti zadovoljni i ubirati plodove svog rada, mora da postoji. Zakone tržišta i poslovanja vlasnik predizeća „As Promet“ iz Leposavića, Ivan Vukojičić na vreme je shvatio i počeo da ih primenjuje.

– Ivan Miljković